DLACZEGO WARTO ZORGANIZOWAĆ MARATON PISANIA LISTÓW?

Pomagasz tym, którzy są niesłusznie więzieni, nękani i których prawa człowieka są łamane. To działa: dzięki zaangażowaniu milionów ludzi takich jak Ty już w trakcie maratonu otrzymujemy dobre wiadomości: więźniowie sumienia są zwalniani, niesłusznie skazani doczekują się sprawiedliwości, złe prawo jest zmieniane.

Jesteś uczniem lub uczennicą? Studiujesz?

Maraton Pisania Listów uczy organizacji czasu, planowania, promocji, pozyskiwania funduszy, współpracy w zespole – jednym słowem, prowadzenia projektów. To umiejętności niezwykle przydatne niemal w każdej dziedzinie: od prywatnych przedsięwzięć, po środowisko zawodowe.

Otrzymasz od nas wskazówki, materiały i narzędzia, które przeprowadzą Cię przez ten proces i dzięki którym wzmocnisz swoje kompetencje. Tutaj podpowiadamy, jakich narzędzi użyć, a po zarejestrowaniu Twojego maratonu na swoim profilu znajdziesz także “Podręcznik Organizatorów_ek”, który etap po etapie przeprowadzi Cię przez organizację Maratonu.

Jesteś nauczycielem?

Maraton uczy wrażliwości, a także brania spraw w swoje ręce, ale nie tylko. To okazja do rozmowy na temat praw człowieka, a także problemów i wyzwań, z którymi ludzkość mierzy się globalnie: migracji, niszczenia środowiska, nierówności i innych.

Organizując akcję, możesz także zrealizować program nauczania: nie tylko z WOS-u, jęz. polskiego czy historii, ale także chociażby z języków obcych, geografii, filozofii, przyrody.

Pomożemy Ci: otrzymasz od nas scenariusze lekcji, materiały edukacyjne, a także wskazówki organizacyjne, przydatne narzędzia do prowadzenia projektów czy materiały promocyjne. Wystarczy zarejestrować swój Maraton – na swoim profilu znajdziesz Podręcznik Organizatorów-ek, karty bohaterów, plakaty, ulotki, filmiki i inne przydatne w organizacji akcji rzeczy.

Jak się za to zabrać?

To proste!

W telegraficznym skrócie:

• zarejestruj się
  • stwórz zespół, który razem z Tobą zorganizuje Maraton Pisania Listów - to nie jest niezbędne, ale będzie Ci znacznie łatwiej zająć się wszystkimi kwestiami organizacyjnymi
  • zdecydujcie, czy zorganizujecie maraton online czy stacjonarnie
  • wybierzcie miejsca, gdzie będziecie pisać listy oraz – opcjonalnie - zaplanujcie atrakcje w trakcie wydarzenia
  • skompletujcie materiały maratonowe: znajdziecie je w sekcji “Materiały” po zalogowaniu/zarejestrowaniu się na stronie
  • jeśli chcecie, nawiążcie kontakty z partnerami w swojej społeczności lub gośćmi, których możecie włączyć w organizację MPL
  • pamiętajcie o promocji wydarzenia

Więcej o tym, jak zorganizować maraton: np. jak można zebrać fundusze na znaczki, jak dobrze rozplanować działania, jak rozpromować wydarzenie, jak pisać do mediów czy z prośbą o partnerstwa znajdziesz w Podręczniku Organizatora – znajdziesz go w sekcji “Materiały” po zalogowaniu. W podręczniku znajdziesz tez pomysły na Maraton i dobre praktyki.

Zajrzyj do sekcji “Pytania i odpowiedzi”, gdzie znajdziesz odpowiedzi na najczęstsze pytania o Maraton.

MAMY JUŻ 0 WYDARZEŃ!

ZORGANIZUJ MARATON

Pl. Lelewela 8
Kontakt: maraton@amnesty.org.pl  (skrzynka czynna od października do stycznia)