JAK ZORGANIZOWAĆ MARATON PISANIA LISTÓW W SZKOLE?

To proste!

W telegraficznym skrócie:

1. Zastanów się, gdzie i kiedy przeprowadzisz Maraton

Może zorganizujesz akcję ogólnoszkolną? Może wykorzystacie maraton do poćwiczenia pisania listów w języku polskim lub obcym? Może zorganizujecie lekcje na temat praw człowieka na historii?

2. Zarejestruj się i przejrzyj materiały maratonowe

Po zarejestrowaniu pobierzesz lub zamówisz materiały: karty z historiami bohaterów_bohaterek, w sprawach których piszemy w tym roku, wzory listów, a także ulotki, plakaty, materiały graficzne i multimedialne.

Znajdziesz tu także scenariusze lekcji, dzięki którym zrealizujesz zajęcia z praw człowieka.

Pamiętaj! Karty bohaterów_bohaterek Maratonu Pisania Listów zawierają treści, które mogą wywoływać trudne emocje. Dostosuj treści do grupy wiekowej, która będzie brać udział w wydarzeniu. Upewnij się również, że przygotowane materiały są zrozumiałe i osoby mają wszystkie informacje potrzebne do zaangażowania się w działanie. Pamiętaj o tym, że wybór, w sprawie których bohaterek_bohaterów będziecie pisać, należy do Ciebie!

Wszystkie materiały udostępniamy w języku polskim i angielskim, a na życzenie przesyłamy elektronicznie również materiały w języku francuskim i hiszpańskim. Materiały są dostępne do pobrania, a część materiałów po polsku można zamówić także w wersji drukowanej.

Rejestracja i materiały są całkowicie bezpłatne: zawsze możesz je pobrać, zaś zamówienia na wersje drukowane w języku polskim obsługujemy w kolejności zgłoszeń, do wyczerpania zapasów.

ZAREJESTRUJ MARATON

3. Stwórz zespół, który razem z Tobą zorganizuje Maraton Pisania Listów

To nie jest niezbędne, ale przy wsparciu innych osób łatwiej jest zająć się wszystkimi kwestiami organizacyjnymi.

4. Zdecydujcie, czy zorganizujecie Maraton online czy stacjonarnie

Zawsze możecie zmienić decyzję, jeśli zmienią się okoliczności.

5. Wybierzcie miejsca, gdzie będziecie pisać listy oraz – opcjonalnie – zaplanujcie atrakcje w trakcie wydarzenia.

Jeśli chcecie, nawiążcie kontakty z partnerami w swojej społeczności lub gośćmi, których możecie włączyć w organizację Maratonu Pisania Listów.Może zorganizujecie w trakcie Maratonu spotkanie z ciekawą osobą albo warsztaty?

6. Skompletujcie materiały maratonowe

Podczas wydarzenia warto udostępnić uczestniczącym karty z historiami bohaterów_bohaterek i wzory listów. Może wyświetlisz także krótkie filmy o tegorocznych sprawach i Maratonie na rzutniku?

Wszystkie materiały znajdziecie w sekcji Materiały po zalogowaniu/zarejestrowaniu się na stronie.

7. Pamiętajcie o promocji wydarzenia i zadbajcie o zbiórkę funduszy na znaczki

Jeśli chcecie, możecie rozlepić plakaty i wystawić ulotki, zorganizować wydarzenie na Facebooku, dzielić się filmikami na mediach społecznościowych.

Zadbajcie także o fundusze na wysyłkę napisanych przez Was listów – możecie je wysłać do decydentów za granicę lub do odpowiednich ambasad w Polsce. Nie wysyłajcie listów do biura Amnesty: lepiej, jeśli listy płynąć będą od razu do decydentów z wielu miejsc na świecie, od pojedynczych ludzi i instytucji.

Może zorganizujecie kiermasz albo wystawicie puszkę podczas swojego wydarzenia? Może nawiążecie współpracę z lokalną firmą? Może władze szkoły zgodzą się pomóc albo zorganizujecie zbiórkę online?

8. Zaraportuj liczbę listów i wypełnij ankietę ewaluacyjną

Dzięki temu będziemy wiedzieć, ile listów udało nam się razem napisać! Liczbę listów zaraportujesz w sekcji Wyniki na swoim profilu. Znajdziesz tam również ankietę ewaluacyjną do wypełnienia.

Jakich informacji będziemy potrzebować?

liczby listów do władz z podziałem na poszczególnych bohaterów i bohaterki maratonu
• liczby listów solidarnościowych do bohaterów i bohaterek maratonu
• liczby osób, które wzięły udział w zorganizowanym przez Ciebie wydarzeniu

Pobierz podręcznik organizatora_organizatorki.

Znajdziesz tu więcej wskazówek, jak dobrze:

• rozplanować wydarzenie (w tym wzór harmonogramu planowania, dobre praktyki organizacyjne),
• wypromować je (narzędzia promocyjne, pomysły, wskazówki kontaktu z mediami i VIP-ami),

• zebrać fundusze na znaczki (jak prowadzić zbiórki, pomysły, inspiracje),
• ... oraz inne przydatne wskazówki.

Nie masz czasu na zapoznanie się z podręcznikiem? Weź udział w 20-minutowym kursie o Maratonie Pisania Listów i dowiedz się, jak zorganizować Twoje wydarzenie!

Maraton Pisania Listów: jak zrobić to lepiej? 20-minutowy kurs online

Zapoznaj się również z aplikacjami, które pozwolą Ci lepiej panować nad zadaniami do wykonania, usprawnić komunikację w zespole, a także wpłynąć na zaangażowanie osób – zarówno tych przygotowujących wydarzenie, jak i uczestniczących.

Aplikacje przydatne do organizacji Maratonu.

Wybierz dla siebie najlepszą, tak aby spełniała jak najwięcej Twoich potrzeb. Podane aplikacje są całkowicie darmowe lub częściowo darmowe (np. dla ograniczonej liczby użytkowników i użytkowniczek).

Do dzieła!

ZORGANIZUJ MARATON

DLACZEGO WARTO ZORGANIZOWAĆ MARATON?

Organizując Maraton Pisania Listów pomagasz tym, którzy są niesłusznie więzieni, nękani i których prawa człowieka są łamane. To działa: dzięki zaangażowaniu milionów ludzi takich jak Ty już w trakcie maratonu otrzymujemy dobre wiadomości: więźniowie sumienia są zwalniani, niesłusznie skazani doczekują się sprawiedliwości, złe prawo jest zmieniane.

Jesteś uczniem_uczennicą?

Maraton Pisania Listów uczy organizacji czasu, planowania, promocji, pozyskiwania funduszy, współpracy w zespole – jednym słowem, prowadzenia projektów. To umiejętności niezwykle przydatne niemal w każdej dziedzinie: od prywatnych przedsięwzięć, po środowisko zawodowe.

Jesteś nauczycielem_nauczycielką?

Maraton uczy wrażliwości, a także brania spraw w swoje ręce. To okazja do rozmowy na temat praw człowieka, a także problemów i wyzwań, z którymi ludzkość mierzy się globalnie: migracji, niszczenia środowiska, nierówności i innych.

Organizując akcję, możesz także zrealizować program nauczania: nie tylko z WOS-u, języka polskiego czy historii, ale także chociażby z języków obcych, geografii, filozofii, przyrody.

Pomożemy Ci: otrzymasz od nas scenariusze lekcji, materiały edukacyjne, a także wskazówki organizacyjne (więcej w Podręczniku Organizacji), przydatne narzędzia do prowadzenia projektów czy materiały promocyjne. Na swoim profilu  po zarejestrowaniu znajdziesz karty bohaterów_ek, plakaty, ulotki, filmiki i inne przydatne w organizacji akcji rzeczy.

Dostępne są już scenariusze zajęć edukacyjnych, m.in szereg przykładów warsztatów o prawie do protestu - motywie przewodnim Maratonu 2022. Scenariusze zajęć na temat poszczególnych bohaterów_ek Maratonu dostępne są w profilu organizatora_rki.

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Przejrzyj sekcję Pytania i odpowiedzi, w której odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania!

Dowiedz się więcej, zobacz najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi.

Nie znalazłeś_aś odpowiedzi na swoje pytanie? Skontaktuj się z nami: mail i telefon znajdziesz na dole strony.

Sapieżyńska 10a
Kontakt: maraton@amnesty.org.pl (skrzynka aktywna od września do końca stycznia, w innych okresach dezaktywowana)