DOŁĄCZ DO NAS 27 XI - 12 XII 2021

Maraton Pisania Listów to największa globalna akcja na rzecz praw człowieka: na całym świecie rok do roku łączymy siły, aby wspólnie wysyłać apele listowne do władz i wyrazy solidarności w sprawach kilku konkretnych osób, których prawa człowieka są łamane. W 2019 roku wysłaliśmy ponad 6,5 miliona wiadomości!

W szczególnej sytuacji pandemii podpowiemy, jak uczestniczyć w Maratonie tak, by zadbać o własne zdrowie i bezpieczeństwo.

Więcej informacji już na początku września.

Jesteś tu, bo chcesz pomóc zmienić czyjeś życie na lepsze. Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Zorganizuj Maraton Pisania Listów: offline lub online! Pomożemy Ci – dostaniesz od nas wskazówki organizacyjne i materiały. Podpowiemy, jak działać w warunkach pandemii.

Masz już konto? ZALOGUJ SIĘ

WKRÓTCE WIĘCEJ INFORMACJI

Petycje online: każdy głos jest ważny! Wasze podpisy po zakończeniu Maratonu przekażemy decydentom oraz bliskim naszych bohaterów i bohaterek.

W 2020  napisaliśmy 0 listów

Pomóż nam wysłać wszystkie listy! Co roku podczas Maratonu wysyłamy z Polski kilkaset tysięcy listów, aby pomóc osobom, których prawa zostały złamane.

KUP ZNACZEK

KLIKNIJ I ZOBACZ

Znacznie więcej materiałów dostępne po zarejestrowaniu.

KLINKNIJ I ZOBACZ

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w ramach świętowania Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka (10 grudnia). Im więcej listów napiszemy, tym większa szansa, że uda nam się poprawić los danego człowieka. Każdy może zorganizować Maraton: skrzyknąć przyjaciół, zachęcić nieznajomych i wspólnie pisać listy!

Rezultaty Maratonu są widoczne od razu. Już w jego trakcie otrzymujemy wiele dobrych wiadomości – ludzie są uwalniani z więzień, władze reagują na nasze apele, złe prawo jest zmieniane. Więcej o tym, co udało się zrobić, na stronie Dobrych Wiadomości.

"Dziękuję aktywistom Amnesty za wielkie wsparcie... jesteście moimi bohaterami!"

Moses Akatugba, Nigeria

Niesłusznie skazany na karę śmierci. Uratowany dzięki Waszym listom.

ZACZĘŁO SIĘ W POLSCE

Po raz pierwszy Maraton został zorganizowany w Polsce w 2001 r. Na pomysł akcji wpadli aktywiści i aktywistki warszawskiej grupy lokalnej Amnesty.

W następnych latach akcja rozpowszechniała się na inne kraje. W 2019 r. setki tysięcy ludzi podjęły ponad 6,6 mln akcji w ponad 200 krajach i terytoriach na całym świecie. W Polsce napisaliśmy 370 669 listów w prawie 800 miejscach w całym kraju. W tym roku wierzymy, że Maraton znowu odniesie sukces.

Wybierz czas:     Wybierz lokalizację: Loading...

Pl. Lelewela 8
Kontakt: maraton@amnesty.org.pl