NAPISZ LIST.

ZMIEŃ ŻYCIE!

29.11-15.12 2019

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach, kiedy przypada Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. Podczas wydarzenia mobilizujemy ludzi na całym świecie do solidarnego przeciwstawienia się naruszeniom praw człowieka.

Iskra odwagi jest w każdym z nas. Możemy zabrać głos w słusznej sprawie. Możemy wysłać tweeta. Możemy protestować. Możemy napisać list. Możemy działać razem ramię w ramię z obrońcami i obrończyniami praw człowieka, by walczyć z niesprawiedliwością i budować bardziej sprawiedliwy świat. Pdczas Maratonu 2019 będziemy pisać ws. młodych osób z 10 państw, których prawa człowieka zostały złamane.

W 2018 r. w 854 miejscach w całej Polsce napisaliśmy 308 974 listy!

Maraton powstał w Polsce w 2001 roku i urósł do rangi największego na świecie wydarzenia w obronie praw człowieka - w 2018 roku podjęto ponad 5,9 mln akcji na całym świecie.

DOŁĄCZ do Maratonu Pisania Listów!

Jak zorganizować Maraton? Zobacz podręcznik>>>

Poznaj 10 sposobów na udany Maraton>>>

Bohaterowie i bohaterki Maratonu 2019.

SPRAWDŹ GDZIE PISZEMY
Mamy 187 miejsc

Wybierz datę wydarzenia:     Wpisz miejscowość: Loading...

Sprawdź gdzie piszemy!

Znajdź swoje miejsce na mapie.
Pobierz podręcznik jak zorganizować Maraton!

Zorganizuj Maraton!

Muhammad był jednym z najdłużej więzionych dziennikarzy na świecie, został uwolniony w lutym 2017 po 17 latach więzienia. Setki tysięcy osób napisało listy domagające się jego uwolnienia.

Zorganizuj Maraton!

Zaczęło się w Polsce

Po raz pierwszy Maraton został zorganizowany w Polsce w 2001 roku. Na pomysł akcji wpadli aktywiści i aktywistki warszawskiej grupy lokalnej Amnesty.

W następnych latach akcja rozpowszechniała się na inne kraje. W 2018 r. setki tysięcy ludzi podjęły ponad 5,9 mln akcji w ponad 200 krajach i terytoriach na całym świecie. W Polsce napisaliśmy 308 974 listy w ponad 850 miejscach w całym kraju. Pisaliśmy w szkołach, bibliotekach, kawiarniach, biurach i we własnych mieszkaniach. W tym roku wierzymy, że Maraton znowu odniesie sukces.

Dobre wiadomości

Jak działa Maraton?

1. Amnesty na całym świecie identyfikuje osoby, które są zagrożone lub potrzebują solidarności i sprawiedliwości.
2. Wybieramy bohaterów/-ki, którym możemy pomóc właśnie teraz!
3. Przygotowujemy materiały. Na całym świecie odbędzie się Maraton w obronie tych samych bohaterów/ek.
4. Na początku grudnia aktywiści i aktywistki organizują niesamowite wydarzenia i akcje.
5. Ludzie na całym świecie piszą listy, maile, SMS-y, tweetują i podpisują petycje.
6. Wysyłamy apele do władz oraz listy solidarności do osób, których prawa są łamane.
7. Ludzie są uwalniani z więzień, władze reagują na nasze apele, złe prawo jest zmieniane. Listy są wsparciem dla bohaterów/ek i ich bliskich – dają im siłę!
8. Do Amnesty docierają dobre wiadomości, które ukazują zmianę dokonaną przez Was!