Rosja: Aleksandra Skoczylenko

Aleksandra Skoczylenko rozpowszechniała informacje o rosyjskiej inwazji na Ukrainę. Teraz jest przetrzymywana w rosyjskim areszcie, w warunkach urągających godności. Grozi jej nawet do 10 lat więzienia. Żądaj jej uwolnienia.

Czego się domagamy

• Wezwij do natychmiastowego uwolnienia Aleksandry Skoczylenko

• Prokurator Sankt Petersburga
    Melnik Viktor Dmitrievich
    The Prosecutor of St. Petersburg
    2/9 Pochtamtskaya Street
    Saint Petersburg
    190000
    Russian Federation

ROSJA: ALEKSANDRA POZBAWIONA WOLNOŚCI ZA SPRZECIWIANIE SIĘ ROSYJSKIEJ AGRESJI NA UKRAINĘ

Życie Aleksandry wypełniały muzyka i sztuka. W lepszych czasach uwielbiała grać na pianinie, gitarze, mandolinie i flecie. Organizowała też spotkania dla miłośników wspólnego muzykowania.

Aleksandra sprzeciwia się inwazji Rosji na Ukrainę. 31 marca 2022 roku zastąpiła etykiety z cenami w lokalnym supermarkecie w Petersburgu małymi papierowymi etykietami z informacją o rosyjskiej inwazji na Ukrainę.

Wczesnym rankiem 11 kwietnia 2022 roku policja aresztowała Aleksandrę. Oskarżyła ją o „publiczne rozpowszechnianie fałszywych informacji o użyciu Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej”. Podstawą był nowy artykuł kodeksu karnego pośpiesznie wprowadzony przez rosyjski rząd w marcu 2022 roku. Miał on na celu powstrzymanie Rosjan przed krytykowaniem inwazji na Ukrainę. Dziesiątki osób zostało już zatrzymanych na podstawie tego nowego przepisu.

Aleksandra od tego czasu jest przetrzymywana w areszcie w strasznych warunkach. Jest chora na celiakię (nietolerancję glutenu) i przez większość czasu głodowała, ponieważ w areszcie nie zapewniono jej bezglutenowej żywności, której potrzebuje. Jest również nękana przez pracowniczki aresztu i współwięźniarki. Jeśli zostanie skazana, grozi jej do 10 lat więzienia.