Kirgistan: Rita Karasartova

Rząd Kirgistanu atakuje podstawowe prawa człowieka. Rita Karasartova przebywa obecnie w areszcie domowym za pokojowe protestowanie na rzecz ochrony zbiornika wody słodkiej – rzadkiego i cennego zasobu w regionie.

Czego się domagamy

• Podpisz petycję! Wezwij do wycofania zarzutów wobec Rity i domagaj się jej uwolnienia.

• Prokurator Generalny Kirgistanu
    General Prosecutor
    A. Toktonalieva Street, 139
    Bishkek
    720040
    Kyrgyz Republic

Kirgistan: Żądaj wolności dla Rity

Rita Karasartova uwielbia spędzać czas ze swoimi dziećmi, ćwiczyć jogę i szyć czapany, tradycyjne pikowane kurtki noszone przez mieszkanki Kirgistanu. W październiku 2022 roku życie Rity zostało wywrócone do góry nogami. Została aresztowana i spędziła miesiące w ciasnej celi. Pozbawiono ją dostępu do opieki zdrowotnej, nie mogła także widywać się ani rozmawiać z rodziną. Obecnie przebywa w areszcie domowym i obowiązuje ją ścisły rygor godziny policyjnej.

Rita jest obrończynią praw człowieka i ekspertką w dziedzinie zarządzania obywatelskiego. Ponad dekadę swojego życia poświęciła na udzielanie indywidualnych porad prawnych. Pomagała tym, których prawa zostały naruszone przez skorumpowany i niesprawiedliwy system prawny.

Wraz z 26 innymi osobami, Rita została aresztowana za wyrażenie sprzeciwu wobec nowej umowy granicznej, która przekazała Uzbekistanowi kontrolę nad zbiornikiem wody słodkiej. Grupa, której częścią była Rita, wezwała obywateli do pokojowej demonstracji przeciwko porozumieniu, domagając się od rządu przejrzystych informacji, na jakiej podstawie zostały podjęte decyzje. Podobnie jak inni, Rita obawiała się, że Uzbekistan ograniczy lub odetnie dostęp do wody. Woda to rzadki i cenny zasób w regionie. Utrata dostępu do niej byłaby katastrofalna w skutkach.

Rita została oskarżona o próbę „siłowego obalenia rządu”, za co grozi jej kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Zażądaj natychmiastowego zwolnienia Rity z aresztu domowego, wycofania wszelkich zarzutów przeciwko niej i umożliwienia jej prowadzenia działalności na rzecz praw człowieka bez obawy o działania odwetowe.